Feltámadt a Csemege – az Unitárius Egyház épületéről mentett neon egy étteremben kelt új életre

Feltámadt a Csemege – az Unitárius Egyház épületéről mentett neon egy étteremben kelt új életre

A történet még 2020-ban kezdődött, amikor felkerestem az Unitárius Egyházat a Nagy Ignác utcai épületükön lévő, régóta nem működő dupla Élelmiszer-Csemege neonok felújításának lehetőségéről.

Bár a Cső küldetése elsősorban a budapesti neonreklámok eredeti helyén tartása és működtetése, az Egyház ragaszkodott a leszereléshez (óvodát terveztek nyitni a csemege üzlet helyén) így eleget tettünk a felkérésnek.

Az Örökségvédelem jóváhagyását elnyerve, végül 2021 nyarán kerültek le a neonok.
Az egyik pár feliratot a Kiscelli múzeum befogadta, a másik párnak pedig megkezdődött a felújítása.

Elsőként a bádog betűtestek rozsdátlanítása és festése készült el a Polisign segítségével, azzal a koncepcióval, hogy minél inkább hasonlítson az eredetire, ám ezt megnehezítette, hogy már nem kaphatók ugyanazok az árnyalatú festékek, amiket a ‘70-es években használtak.

A végeredmény így is önmagáért beszél, az elkészült zöld-fehér alap ezután átkerült a Decorlight műhelyébe, hogy Misi ráhajlíthassa az összes üvegcsövet, hogy aztán fehér fénnyel világíthassanak.


A kész Csemege felirat (innentől elválasztva az Élelmiszertől) a Kastner Budapestben mutatkozott be egy kiállítás keretében, amit a girls can scan csapata szervezett. Végül négy hónapig vendégeskedett itt, és egy nyílt pályázat keretében kereste a hosszú távú otthonát.

Nem is kellett sokat várni, hogy megjelenjen a tökéletes befogadó: a Kecskeméti utcában frissen nyílt Csemege bisztró egy volt Élelmiszer üzlet helyiségét újította fel, megőrizve az eredeti táblát is a bejárat felett. A neon a kirakatban kapott helyet, egy évig biztosan innen fogja becsalogatni a járókelőket.

Bár egy-két nem funkcionáló hasonmása még fellelhető, ez nem volt mindig így, a ‘70-es ‘80-as éveknek jellemző neonreklámja volt az Élelmiszer Csemege és egyéb variációi, melyek az 1952-ben alapított Csemege Kereskedelmi Vállalat üzleteit hirdették országszerte. A Csemege üzletek feljebb pozícionált boltok voltak, ‘“korszerűbb kereskedelmi technikákkal” mint például a Közért logós társaik.

Az Élelmiszer sorsa még várat magára, a szó jelentése miatt az elhelyezések lehetősége szűkösebb, de remélem a Csemegéhez hasonlóan felbukkanhat a város valamely szegletében, ehhez szívesen várjuk az ötleteket, jelentkezőket.

A Csemege-Élelmiszer projektben résztvevők munkáját ezúton is szeretném megköszönni: Elekes Botond, Balla Lóránd, Tömör Miklós, Katona László, Hallgas Mihály, Hallgas Vendel, Bacskai János, Bacskai Bálint, Járai Judit

És természetesen mindez nem jöhetett volna létre az eddigi Cső vásárlók nélkül. Ha te is
támogatnád munkánkat, válogass a plakátjaink közül itt.

 

 

 

Felhasznált cikkek:
https://hvg.hu/magyarmarka/20050329kozertcsemege
https://welovebudapest.com/cikk/2019/1/7/kozert-onki-abc-csemege-igy-vasarolt-regen-budapest

Sikeres projekt

A FÜRDŐ neonreklám felújítása a Cső! első sikeres projektje, mely 2020. január és március között zajlott le.

A Csemege a Cső második sikeres projektje,
ami 2020. szeptemberétől 2023. február között zajlott le.

TÁMOGASD MUNKÁNKAT