Fényfürdőben a Kürt utca – A FÜRDŐ neonreklám felújítása

Fényfürdőben a Kürt utca – a FÜRDŐ neonreklám felújítása

Büszkén jelenthetem be, hogy elkészült a Cső projekt első felújított neonreklámja, a Kürt utca 4-es szám alatt található FÜRDŐ. A neon eredetileg az épületben működő tisztasági fürdőt hirdette, ma már a Menhely Alapítványhoz tartozik, akik hajléktalanok számára nyújtanak segítséget. Még 2019 márciusában vettem fel a kapcsolatot Sass Lajos intézményvezetővel, aki az elejétől kezdve nyitott volt az együttműködésre.

Maga a neonreklám egy egyszerű, nagybetűkből álló felirat, viszont az alatta futó hullámvonallal együtt igazán kedves az összhatása. Ami még érdekesség, az az Ü karakter megvalósítása. A kis ékezetek (i,ü,ö) elkészítése általában kihívás a mesterek számára, ugyanis a túl kis méretű formákat nehéz meghajlítani üvegcsőből. Ennél a feliratnál ezt végtelenül egyszerűen oldották meg, az egész Ü betű egy darab egybefüggő üvegcsőből áll, az ékezetek helyén pedig piros festékkel vannak lefestve az U szárai és az ékezetek közti részek, így messziről nézve már külön elemnek hat a két pötty, és gond nélkül kiolvasható. A FÜRDŐ felirat betűi neongázzal vannak feltöltve, ezért világítanak pirosan, az alsó hullámvonalban azonban neon-argon keverék van, az üvegcső pedig kékes fényporral kezelt, így lesz világoskék árnyalat a végeredmény.


A munkát a FÜRDŐ hibás betűinek leszerelésével kezdtük. A dupla feliratból egy D és egy Ü betű volt eltörve, illetve hibás volt még az egyik F karakter is. Sajnos az egyik hullámvonal is elhasználódott az idők során, így azt is cserélni kellett.

Leszereléskor a betűk habszivacs alapjából, illetve az elektródák típusából az derült ki, hogy valószínűleg a 90-es években készülhettek. Sajnos nincs forrásunk, hogy konkrétan mikor került fel az eredeti neonreklám, de arra lehet következtetni, hogy 30 éve áteshetett egy felújításon.
Budapesten a tisztasági fürdők a 20. század közepéig voltak elterjedtek, amikor még nem tartozott minden lakáshoz fürdőszoba, hogy a Kürt utcai létesítmény pontosan meddig működött, arról sajnos nem találtam információt.

Miután az új betűk elkészültek a Decorlight műhelyében, már csak a felszerelés volt hátra, egyúttal pedig, meg is tisztítottuk az egész neonfelirat alapját, így most már a FÜRDŐ minden betűje szépen világít a Kürt utcába tévedők örömére!

A felújításban részt vett: Katona László, Mervel Sanyi, Hallgas Mihály, és Hallgas Vendel. A fotókat pedig Laufer Ferenc és Brzo Peti készítette. Mindenkinek nagyon köszönöm a munkáját, és természetesen az eddigi Cső! vásárlóknak is, akik nélkül ez az egész nem jöhetett volna létre.

Ha tetszett a projekt, kérlek oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több emberhez eljusson, ha pedig támogatnál minket, válogass a Cső! plakátok közül!

Sikeres projekt

A FÜRDŐ neonreklám felújítása a Cső! első sikeres projektje, mely 2020. január és március között zajlott le.

A Csemege a Cső második sikeres projektje,
ami 2020. szeptemberétől 2023. február között zajlott le.

TÁMOGASD MUNKÁNKAT