0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Küldetés

A neonreklámok városképi jelentőségűek, eltávolításukat mély felháborodás követi, (például Bábszínház) de kevesen tesznek fennmaradásukért tevékenyen.

A neonreklámok fénykorszaka 1970-ben kezdődött, ekkor rendelték el Budapest neonosítását. A neonreklámokat a Neonberendezéseket gyártó vállalat készítette és javította. A rendszerváltáskor jogutód nélkül megszűnt a vállalat, ezután kezdődött meg a neonreklámok rohamos hanyatlása.

Más városokban hamarabb észrevették, hogy a kultúrális értékeik mellett komoly turisztikai vonzerejük is van.
Bécsben működik a Stadtschrift museum, Berlinben a Buchstabenmuseum, Varsóban pedig a Neon Museum. Egyelőre hasonló kezdeményezésről nem tudunk Budapesten, de sokan úgy érezzük, hogy az eredeti helyükön lennének igazán méltányolva, egy tematikus múzeum helyett.

Fotó: Brzo Peti

OPEN CALL

If you know any neon signs in Budapest we could possibly restore, please
send a message to cso@budapestneon.hu email address.

RESTORED NEON SIGNS

I’m happy to announce the first renovation project by Cső which is the Fürdő neon sign placed in Kürt street. The building itself was originally a public bath in the old days when having an own bathroom was not common.

Photo: Fortepan

Resurrected Csemege – this neon sign from the building of the Unitarian Church is given a new life in a restaurant. This story began back in 2020 when I had contacted the Unitarian Church with regards to the opportunity of renovating their double Élelmiszer-Csemege (=Food-Delicatessen) neon signs.