Küldetés

A neonreklámok városképi jelentőségűek, eltávolításukat mély felháborodás követi, (például Bábszínház) de kevesen tesznek fennmaradásukért tevékenyen.

A neonreklámok fénykorszaka 1970-ben kezdődött, ekkor rendelték el Budapest neonosítását. A neonreklámokat a Neonberendezéseket gyártó vállalat készítette és javította. A rendszerváltáskor jogutód nélkül megszűnt a vállalat, ezután kezdődött meg a neonreklámok rohamos hanyatlása.

Más városokban hamarabb észrevették, hogy a kultúrális értékeik mellett komoly turisztikai vonzerejük is van.
Bécsben működik a Stadtschrift museum, Berlinben a BUCHSTABENMUSEUM, Varsóban pedig a Neon Muesum. Egyelőre hasonló kezdeményezésről nem tudunk Budapesten, de sokan úgy érezzük, hogy az eredeti helyükön lennének igazán méltányolva, egy tematikus múzeum helyett.

Fotó: Brzo Peti

FELHÍVÁS

Ha tudsz olyan neonreklámról Budapesten, amit felújíthatnánk,
írj üzenetet az cso@budapestneon.hu email címre!

MEGMENTETT NEONOK

Büszkén jelenthetem be, hogy elkészült a Cső projekt első felújított neonreklámja, a Kürt utca 4-es szám alatt található FÜRDŐ. A neon eredetileg az épületben működő tisztasági fürdőt hirdette, ma már a Menhely Alapítványhoz tartozik, akik hajléktalanok számára nyújtanak segítséget.

Fotó: Fortepan

Feltámadt a Csemege – az Unitárius Egyház épületéről mentett neon egy étteremben kelt új életre. A történet még 2020-ban kezdődött, amikor felkerestem az Unitárius Egyházat a Nagy Ignác utcai épületükön lévő, régóta nem működő dupla Élelmiszer-Csemege neonok felújításának lehetőségéről.